Ο μυστηριώδης θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση


Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1948 στην Νέα Υόρκη και ήταν ο γιος του Έλληνα Κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση και της πρώτης του γυναίκας Αθηνάς. Δύο χρόνια αργότερα γεννήθηκε και η αδερφή του Χριστίνα Ωνάση. Πέρασε ξένοιαστα παιδικά χρόνια, αν και οι σχέσεις του με τον πατέρα του δεν ήταν και οι καλύτερες. Αγαπούσε πολύ την μητέρα του και δεν είχε δει με καλό μάτι το χωρισμό των γονιών του και το γάμο του πατέρα του με τη Ζακλίν Μπουβιέ- Κένεντι.

Ο Αλέξανδρος είχε πάθος με τα ακριβά σπορ αυτοκίνητα και ήταν ξακουστή η σχέση του με την κατά δεκαέξι χρονια μεγαλύτερη του Φιόνα Κάμπελ- Τισέν, μοντέλο από την Νέα Ζηλανδία. Ο πατέρας του δεν ενέκρινε αυτήν την σχέση και έκανε πολλά για να την διαλύσει. Είχε μεγάλη αδυναμία στον γιο του και από μικρό του μάθαινε τα μυστικά της δουλειάς.Στις αρχές της δεκαετίας του '70, ο Αλέξανδρος, ανέλαβε την γενική διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Όμως την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 1973, το αμφίβιο αεροπλάνο που πιλοτάριζε ο Αλέξανδρος κατέπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του. Ας ξεκινήσουμε όμως την ιστορία από την αρχή.

Στις 21 Ιανουαρίου 1973 έφτασε στην Αθήνα ο Αμερικανός πιλότος Ντόναλντ Μακ Κάσκερ, ο οποίος θα αντικαθιστούσε τον έως τότε πιλότο, ο οποίος μέχρι εκείνη την στιγμή πετούσε μαζί με τον Αλέξανδρο αλλά σταμάτησε επειδή παρουσίασε προβλήματα υγείας. Την επόμενη μέρα ο νέος πιλότος θα έκανε δοκιμαστική πτήση..Μια τέτοια ευκαιρία δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον Αλέξανδρο ο οποίος ήταν καλός πιλότος. Γύρο στις 3:10 το μεσημέρι μπήκαν στο αεροπλάνο. Χειριστής ήταν ο Αλέξανδρος Ωνάσης που καθόταν στην δεξιά πλευρά του πιλοτηρίου.

Το αεροπλάνο κατευθύνθηκε αμέσως στον διάδρομο απογείωσης. Μετά την άδεια που πήρε από τον πύργο ελέγχου, απογειώθηκε, πέταξε έξι-επτά μέτρα και αμέσως έκλινε προς τα δεξιά , με πλάγια κατακόρυφη φορά και χτύπησε στο έδαφος. Το αεροπλάνο έσκασε στον διάδρομο και μετά άρχισε να περιστρέφεται, χτυπώντας συνεχώς στο τσιμέντο, μετατρέποντας την άτρακτο σε άμορφη μάζα από σίδερα.

Ο Αλέξανδρος υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, και αφού μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο της αμερικανικής βάσης του Ελληνικού, κατέληξε στο ΚΑΤ, όπου την επόμενη μέρα άφησε την τελευταία του πνοή. Οι δύο συνεπιβάτες του επέζησαν με μερικά κατάγματα.Η σορός του Αλέξανδρου μεταφέρθηκε στον Σκορπιό, όπου τάφηκε και δύο χρόνια μετά τον ακολούθησε ο πατέρας του που δεν συνήλθε ποτέ από τον θάνατο του γιου του. Ποιά ήταν όμως η αιτία του δυστυχήματος;

Για τους λόγους της συντριβής εκδόθηκαν τρία διαφορετικά πορίσματα που συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα:<< Η αντίθετη λειτουργία των πηδαλίων κλίσεως, οφειλόμενη στην αντίστροφη σύνδεση των συρματόσχοινων>>. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης από την αρχή υποστήριξε οτι δεν ήταν ατύχημα αλλά ο γιός του έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας. Οι φόβοι του ενισχύθηκαν μετά τα αποτελέσματων πορισμάτων. Επικήρυξε τους δολοφόνους του γιου του με 1.000.000 δολάρια, επικήρυξη που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Αμέσως φούντωσε και η συνωμοσιολογία. Ως "δολοφόνοι" του Αλέξανδρου Ωνάση έχουν υποδεχθεί κατά καιρούς η CIA, ο Σταύρος Νιάρχος, το καθεστώς των Συνταγματαρχών, ακόμα και οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή. Για το δυστύχημα κατηγορήθηκαν επτά μηχανικοί της Ολυμπιακής και η δίκη έγινε το 1977 σχεδόν πέντε χρόνια μετά. Οι μηχανικοί αρνήθηκαν την ευθύνη που τους αποδιδόταν και τελικά στις 7 Νοεμβρίου 1977 αθωώθηκαν. Όλα αυτά τα σενάρια που κατά καιρούς προτάθηκαν δεν υποστηρίχθηκαν με ισχυρά επιχειρήματα. Έτσι ακόμα και σήμερα ο θάνατος του διαδόχου της αυτοκρατορίας Ωνάση παραμένει ένα μυστήριο. Ένα μυστήριο που επιζητεί τη λύση του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο μυστηριώδης θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση
4/ 5
Oleh