Η γυναίκα που δολοφόνησε το Θεό της

Η παρακάτω υπόθεση συντάραξε την χώρα το 1997 όχι μόνο επειδή μια γυναίκα δολοφόνησε εν ψυχρώ τον ερωμένο της. Αλλά επειδή η δολοφονία ενός ιερωμένου είναι από μόνη της μια πρωτοφανής και συναρπαστική είδηση. Προκάλεσε σεισμό πολλών ρίχτερ στην ελλαδική Εκκλησία και «τάραξε» το κοινό αίσθημα ενός λαού με έντονες θρησκευτικές πεποιθήσεις και ενεργή χριστιανική παράδοση. Όλα ξεκίνησαν όταν η βαθιά θρησκευόμενη 35χρονη Κάτια Γιαννακοπούλου, σύζυγος και μητέρα ενός αγοριού, γνώρισε τον 52χρονο Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Ελευθερίαδη. Στο πρόσωπό του βρήκε ακριβώς αυτό που έψαχνε εκείνη την περίοδο που ήταν απεγνωσμένη: Έναν άνθρωπο που της έδινε κουράγιο, δύναμη και της ενέπνεε εμπιστοσύνη. Έβλεπε στο Θεό το πρόσωπο του, όπως θα πει λίγους μήνες αργότερα με δάκρυα στα μάτια ενώπιον του Δικαστηρίου. 

Γνώριστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τα αισθήματα ήταν αμοιβαία και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα σύναψαν ερωτική σχέση. Οι επαφές τους γίνονταν όλο και πιο συχνές, τρεις και τέσσερις φορές την εβδομάδα. Βίωνε, μαζί του, την απόλυτη ταύτιση. Ζούσε για εκείνον και θα έκανε τα πάντα για εκείνον. Αφού πέρασαν αρκετά χρόνια ο 52χρονος κατάλαβε ότι ήταν λάθος και ζήτησε από την 35χρονη να χωρίσουν και για να κάνει πιο εύκολο τον χωρισμό τους αποφάσισε να φύγει μόνιμα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα, στο Λονδίνο. Όμως η Κ. Γιαννακοπούλου συνέχισε να επιμένει και να τον επισκέπτεται συνέχεια. Ταξίδευε ακόμα και αυθημερόν για να τον δει έστω για λίγο. 

Ο ιερωμένος αντιλαμβάνεται το πάθος της που γίνεται «θηλιά» και πλησιάζει να τον «πνίξει». Προσπαθεί να διακόψει. Ο «πατέρας Άνθιμος», όπως τον αποκαλούσε, δεν την βλέπει όπως πριν. Το νοιώθει. Το καταλαβαίνει. Δεν την ήθελε όπως πρώτα. Δείχνε κουρασμένος, απόμακρος και αδιάφορος: Θα πει αργότερα στην απολογία της. Την τελευταία σκηνή της ιστορίας την έγραψε η Κ. Γιαννακοπούλου: Περίμενε τον εραστή της έξω από το σπίτι του στη Νέα Σμύρνη. Τον είδε. Εκείνος την κοίταξε στα μάτια. Προσπάθησε να του μιλήσει. Της γύρισε την πλάτη και αυτή τον εκτέλεσε ρίχνοντάς του εφτά σφαίρες. «Αν μπορούσα να τον αναστήσω με πέντε φιλιά, ποτισμένα από το αίμα της μετανιωμένης μου καρδιάς, θα το έκανα», δήλωσε λίγο αργότερα στους ανακριτές. 


Η υπόθεση Γιαννακοπούλου-Ελευθεριάδη είχε «κοσμήσει» δεκάδες πρωτοσέλιδα. «Θα ήθελε να αναστήσει τον υπόγειο θεό της», έγραφαν τα «ΝΕΑ» και «Ψυχρή εκτέλεση Αρχιμανδρίτη», η «Καθημερινή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γυναίκα που δολοφόνησε το Θεό της
4/ 5
Oleh