Μόρα: Μύθος ή πραγματικότητα;

Την Μόρα ισχυρίζονται ότι την έχουν δει ή έστω νιώσει χιλιάδες άνθρωποι, κατά προτίμηση τη νύχτα, την ώρα του ύπνου τους. Πνεύμα κακόβουλο, ανεξάρτητο, εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή μαυροφορεμένης γριάς στον ύπνο κάποιου ατόμου, του κρατάει τα χέρια και προσπαθεί να του πάρει την ανάσα ή ακόμη και τη ψυχή! Το άτομο, με βάση πάντα τις δηλώσεις των θυμάτων της Μόρας, σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να κουνηθεί ή να μιλήσει, βρίσκεται δηλαδή σε κατάσταση πλήρης παραλυσίας. Τρέφεται από το φόβο του θύματος και το παραλύει.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Μόρα τους έχει επισκεφτεί στον ύπνο τους με τη μορφή σκιάς και ότι ενώ ήταν μεταξύ ύπνου και ξύπνιου και είχαν συνείδηση του τι γίνεται, δεν μπορούσαν να κουνηθούν και να αναπνεύσουν, ενώ ένιωθαν έναν αφόρητο πόνο στο στήθος. Φυλακτά και προσευχές είναι τα μόνα που μπορούν να διώξουν το κακό πνεύμα. Η λέξη Μόρα είναι σλάβικης προέλευσης και σημαίνει ερωμένη. Πιστεύεται ωστόσο και ότι η καταγωγή της μπορεί να είναι ελληνική και ότι προέρχεται από την “Μορμώ”, το θηλυκό μυθολογικό τέρας με το οποίο φόβιζαν τα παιδία οι αρχαίοι.

Ωστόσο για όλα αυτα υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Ενώ κοιμόμαστε λοιπόν και όταν βρισκόμαστε στη φάση REM του ύπνου μας, επέρχεται πλήρης μυοχαλάρωση του σώματός μας. Πρόκειται για μία κατάσταση που ονομάζεται και ατονία REM και σκοπό έχει να μας προστατεύσει από το να κάνουμε κωλοτούμπες την ώρα του ύπνου. Στους υπνοβάτες, για αντιπαράδειγμα, απουσιάζει αυτή η προστατευτική ατονία. Μερικές φορές μπορεί αυτή η μικρή παράλυση να συνεχιστεί και μετά τον ύπνο. Η δυσλειτουργία αυτή ονομάζεται Υπνοπαράλυση και συμβαίνει όταν ξυπνάμε από ένα όνειρο REM. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα άτομο να καταλαβαίνει τι του συμβαίνει αλλά να μην μπορεί να κινηθεί.

Επιπρόσθετα η κατάσταση μπορεί να επιφέρει και υπναγωγικές παραισθήσεις. Αρκετά συχνά, όταν κάποιος βιώνει παράλυση ύπνου έχει την εντύπωση ότι βλέπει όνειρο. Αυτό εξηγεί αρκετές περιγραφές ονείρων στα οποία το άτομο βρίσκεται ξαπλωμένο και ανίκανο να κινηθεί. Τυχόν παραισθήσεις κατά τη διάρκεια της παράλυσης, κάνουν αυτή την κατάσταση να αναγνωρίζεται όλο και πιο συχνά ως όνειρο, αφού κάποιος μπορεί να βλέπει ιδιόρρυθμα ή "ονειρικά" αντικείμενα. Η Υπνοπαράλυση διαρκεί μέχρι να επανακτήσουμε πλήρως τη συνείδησή μας και να βγούμε εντελώς από την ονειρική κατάσταση. Όταν βγούμε από την ονειρική κατάσταση, η Μόρα θα πρέπει να έχει φύγει. Αν κάποιος την βλέπει ακόμη εκεί, ας πει την ειδική προσευχή και ας δει καλύτερα έναν γιατρό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόρα: Μύθος ή πραγματικότητα;
4/ 5
Oleh