Ο μακελάρης της Νορβηγίας

Στις 22 Ιουλίου 2011, 77 άνθρωποι στην Νορβηγία έχασαν τη ζωή τους από μια έκρηξη βόμβας στο Όσλο και από τις σφαίρες ενός άντρα σε κατασκήνωση νεολαίας πολιτικού κόμματος στο νησί Ουτόγια, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας. Στις 15:26 τοπική ώρα, εξερράγη βόμβα σε μια περιοχή στο κέντρο του Όσλο όπου βρίσκονται διάφορα κυβερνητικά κτίρια καθώς και το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας. Οι δρόμοι γύρω από το σημείο που έγινε η έκρηξη γέμισαν συντρίμμια και σπασμένα τζάμια. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι. Όλοκληρη η Νορβηγία έχει συγκλονιστεί.

Η αστυνομία ζήτησε από τους πολίτες να μην πηγαίνουν προς το κέντρο του Όσλο καθώς έκανε ελέγχους για την ύπαρξη και άλλων βομβών στην περιοχή. Το αεροδρόμιο της πόλης παρέμεινε ανοιχτό σε αντίθεση με τα τρένα που σταμάτησαν την λειτουργία τους. Στις 17:26, δύο ακριβώς ώρες μετά την έκρηξη της βόμβας στο Όσλο, ένας άγνωστος, που ήταν ντυμένος αστυνομικός, μπήκε στην κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος που γινόταν στο νησί Ουτόγια και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 84 θύματα από αυτή την επίθεση, ενώ ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν είχε ακόμη καθοριστεί, επειδή η αστυνομία ερευνά ακόμη για ανεύρεση αγνοουμένων.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ επρόκειτο να επισκεφτεί την συγκεκριμένη κατασκήνωση την επόμενη ημέρα, προκειμένου να μιλήσει σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματός του. Αρχικά οι υποψίες σχετικά με τους δράστες των επιθέσεων έπεσαν σε οργανώσεις φανατικών ισλαμιστών, καθώς παλαιότερα είχαν διατυπωθεί απειλές κατά της Νορβηγίας λόγω της παρουσίας στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν, αλλά και της εμπλοκής της στον πόλεμο της Λιβύης. Επίσης στις 19 Ιουλίου, είχαν απαγγελθεί στην Νορβηγία κατηγορίες για τρομοκρατία κατά του Μουλά Κρεκάρ, ιδρυτή της ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρ αλ Ισλάμ, ο οποίος είχε απειλήσει την πρώην υπουργό Έρνα Σόλμπεργκ, αλλά και γενικότερα τη χώρα, ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα σε περίπτωση που απελαθεί και η απέλαση του οδηγήσει στο θάνατό του.

Απειλές είχαν διατυπωθεί κατά της Νορβηγίας όπως και κατά των υπολοίπων Σκανδιναβικών χωρών και με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ. Αργότερα όμως, συνελήφθη στην κατασκήνωση στο νησί Ουτόγια ο 32 χρονος Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ (Anders Behring Breivik) ως αυτός που, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, άνοιξε πυρ κατά του συγκεντρωμένου πλήθους. Σύμφωνα με την νορβηγική αστυνομία, σχετίζεται και με την επίθεση στο Όσλο. Ο Breivik είχε διατυπώσει παλαιότερα στην ιστοσελίδα του στο Facebook - η οποία έχει μπλοκαριστεί - ακροδεξιές και αντιισλαμικές ιδέες.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός έκανε λόγω για τη «χειρότερη εθνική τραγωδία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα πως ο 33χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του και 21χρονη φυλάκιση είναι η μεγαλύτερη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί, αλλά είναι πιθανό να παραταθεί επ΄ αόριστον εφόσον ο Μπρέιβικ έχει κριθεί επικίνδυνος. Ο Μπρέιβικ είναι υποχρεωμένος να εκτίσει τουλάχιστον δέκα χρόνια της ποινής του, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταθέσει αίτημα απελευθέρωσής του πριν συμπληρώσει μια δεκαετία έγκλειστος.

Ο ακροδεξιός τρομοκράτης χαρακτήρισε «θλιβερή» μια καταδικαστική ποινή σε 21 χρόνια κάθειρξη, όπως ορίζει ο νορβηγικός νόμος. Αντίθετα, είπε ότι θεωρεί λογική την εσχάτη των ποινών για τις δολοφονίες 77 ανθρώπων στο Όσλο και το νησί Ουτόγια. Η δεύτερη «λογική» επιλογή είναι η αθώωσή του υποστήριξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο μακελάρης της Νορβηγίας
4/ 5
Oleh