Τον Αύγουστο του 1996 η Κύπρος ζει μια ακόμα σελίδα του πολύχρονου δράματός της. Δύο νέοι δολοφονούνται άγρια από Τούρκους κατακτητές, κατά την διάρκεια αντικατοχικών εκδηλώσεων. Το Σάββατο 10 Αυγούστου 1996 οι εκατοντάδες ευρωπαίοι μοτοσικλετιστές φθάνουν στο λιμάνι της Λεμεσού συνεχίζοντας την πορεία διαμαρτυρίας για τη συνεχόμενη τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου.
Σκοπός τους είναι να δείξουν στην διεθνή κοινότητα την ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τους Τούρκους, που αρνούνται την ελεύθερη διακίνηση στο νησί. Η εκδήλωση τους όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας και της κυβέρνησης του ψευδοκράτους, που έχουν φροντίσει ήδη να φέρουν στο νησί μια ομάδα ενόπλων τρομοκρατών της οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι". Την επόμενη μέρα η Κυπριακή κυβέρνηση ματαιώνει την προγραμματισμένη πορεία των μοτοσικλετιστών για να αποφύγει επικίνδυνες εμπλοκές.
Η απόφαση αυτή δεν αποτρέπει την δημιουργία επεισοδίων στην νεκρή ζώνη της Δερύνειας, όπου κατά την διάρκεια των οποίων βρίσκει τραγικό θάνατο ο 24χρονος Ελληνοκύπριος πατριώτης Τάσος Ισαάκ και τραυματίζονται πολλοί άλλοι.
Πιο συγκεκριμένα ο νεαρός περικυκλώνεται από ομάδα "Γκρίζων Λύκων", μπροστά στις κάμερες, και εκτελείται μετά από ανελέητο ξυλοδαρμό. Η αποτρόπαια εικόνα της δολοφονίας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, όμως αφήνει ασυγκίνητους τους ισχυρούς και δια στόματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδικάζουν μεν την τουρκική θηριωδία αλλά αποδίδουν ευθύνες και στις δύο πλευρές. Το τουρκικό έγκλημα θα ολοκληρωθεί λίγες μέρες μετά, την Τετάρτη 14 Αυγούστου στην ίδια περιοχή.
Την ημέρα εκείνη κατά την διάρκεια νέων επεισοδίων ένας άλλος νέος, ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού, οδηγείται στην υπέρτατη θυσία. Αναλαμβάνει να πράξει αυτό που απαγορεύει μεν η κοινή λογική και το ένστικτο αυτοσυντήρησης αλλά υπαγορεύει η συνείδηση, να κατεβάσει δηλαδή την τουρκική σημαία από τον ιστό της " εδώ και τώρα", εντελώς μόνος του. Περνάει τους πάντες στο διάβα του, περνάει το συρματόπλεγμα, φτάνει στην ιστό και σκαρφαλώνει σαν αίλουρος για να κατεβάσει το μισητό σύμβολο.
Στο στόμα του καίει ένα τσιγάρο,που ίσως την ώρα που το άναψε δεν είχε αποφασίσει το μοιραίο του διάβημα. Όμως ο Σολωμός δεν θα φθάσει στην σημαία. Στα λίγα μέτρα της αναρρίχησης του θα δεχτεί πυρά από Τούρκους του ψευδοκράτους και θα πέσει θανάσιμα πληγωμένος. Λίγες ώρες μετά θα ξεψυχήσει. Οι δολοφονίες του Ισαάκ και του Σολωμού θα συγκλονίσουν τον ελληνισμό και τελικά θα φέρουν το Κυπριακό και πάλι στο προσκήνιο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Δύο νέοι που θυσιάστηκαν για την πατρίδα τους και θα μείνουν πάντα στην καρδιά και στο μυαλό του Ελληνικού και του Κυπριακού λαού.
Η θυσία του Ισαάκ και του Σολωμού στην Κύπρο
4/
5
Oleh
ΔΗΜΗΤΡΗΣ