Η φονικότερη τρομοκρατική επίθεση

Σαν χθες θυμάμαι εκείνη την ημέρα που μας έστρεψε όλους στους δέκτες της τηλεόρασης, μια είδηση που συγκλόνισε ολόκληρο το κόσμο σε απευθείας σύνδεση. Η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 αποτελεί και τη μεγαλύτερη στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία με τελικό απολογισμό 2974 νεκρούς. Πέρα από τα πρωτεία ήταν και το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα που μεταδόθηκε εν μέρει σε ζωντανή σύνδεση.

Τις επιθέσεις πραγματοποίησαν ισλαμιστές τρομοκράτες, οργανωμένοι από την οργάνωση Αλ Κάιντα και τον αρχηγό της Οσάμα μπιν Λάντεν, με σκοπό να πλήξουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους χτυπώντας τα σύμβολα της δύναμής του, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε στα ΜΜΕ λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι Σαουδάραβας επιχειρηματίας, και καταζητούνταν από τις ΗΠΑ για προηγούμενες επιθέσεις που είχε πραγματοποιήσει η οργάνωσή του εναντίον αμερικανικών στόχων. Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολήθηκε εναντίον του στο Αφγανιστάν δεν απέδωσε τίποτε, και εξακολουθούσε να απευθύνεται στους οπαδούς και τους εχθρούς του μέσω μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων, μέχρι το 2011 οπότε αιχμαλωτίσθηκε στο Πακιστάν και εκτελέσθηκε.

Το μέγεθος, η τηλεοπτική κάλυψη και η συγκυρία της προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου συνέβαλλαν στη αλλαγή του οικονομικού, πολιτικού και διπλωματικού γίγνεσθαι σε παγκόσμια κλίμακα. Αποτέλεσαν αφορμές για την εισβολή στο Αφγανιστάν και τον πόλεμο στο Ιράκ.


Φέτος ολοκληρώνεται η κατασκευή του καινούριου Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Το συγκρότημα θα αποτελείται από τον «Πύργο της Ελευθερίας», που θα είναι ένα από τα υψηλότερα κτίρια του πλανήτη όταν θα ολοκληρωθεί, και θα περικλείεται και από μερικά ακόμα επιβλητικά κτίρια. Υπήρξε πρόταση από το γνωστό επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ και από άλλα επιφανή άτομα της πόλης να επανακατασκευαστούν οι Δίδυμοι Πύργοι περίπου όπως ήταν, αλλά αυτή δεν υλοποιήθηκε τελικά. Στον χώρο θα υπάρχει μνημείο για τα 3000 θύματα που έχασαν την ζωή τους κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φονικότερη τρομοκρατική επίθεση
4/ 5
Oleh