Ο πρώτος άνθρωπος που έκατσε στην ηλεκτρική καρέκλα

Ο William Kemmler είχε την αρνητική τιμή να πληρώσει το χρέος του προς την κοινωνία με το να κάτσει πρώτος στην ηλεκτρική καρέκλα το 1890 στις Η.Π.Α. Η εκτέλεση είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των εφημερίδων της εποχής, οι οποίες είχαν αφιερώσει πολλά πρωτοσέλιδα και για να εντυπωσιάσουν τους αναγνώστες δημοσίευαν με υπερβολικό και διαφορετικό τρόπο την διαδικασία της εκτέλεσης.

Ο William Kemmler, ήταν ένας Αμερικανός γερμανικής καταγωγής, γεννημένος το 1860 στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Και οι δύο του γονείς ήταν αλκοολικοί, ενώ η μητέρα του πέθανε, όταν ο νεαρός Γουίλιαμ ήταν ακόμα μικρό παιδί. Μετά τον θάνατο της μητέρας του, ο νεαρός Κέμλερ, παράτησε το σχολείο και δούλευε στο χασάπικο που διατηρούσε ο πατέρας του.

Αργότερα, έγινε με την σειρά του αλκοολικός, γεγονός που είχε αρνητικές συνεπειες στην ζωή του. Δεν ήταν σε θέση να δουλέψει, ενώ σε γενικές γραμμές, δυσκολεύονταν να προσαρμοστεί στους κανονικούς ρυθμούς μιας φυσιολογικής ζωής. Αποτέλεσμα της κατάπτωσής του απο το αλκοόλ, και χωρίς να καταλαβαίνει τί κάνει, δολοφονεί το 1889 την ερωμένη του με ενα τσεκούρι. Λιγο αργότερα συλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Ωστόσο, η θανατική καταδίκη του Kemmler, δεν θα ήταν σαν τις άλλες (μέχρι και τότε χρησιμοποιούσαν τον απαγχονισμό). Ο Kemmler θα εκτελούνταν με ηλεκτρική καρέκλα, έναν νέο τότε τρόπο εκτέλεσης.

Έτσι λοιπόν, θα ήταν ο πρώτος που επρόκειτο να εκτελέστεί με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα και με τη νέα νομοθεσία που είχε μόλις ψηφιστεί στις ΗΠΑ το 1889, και που επέτρεπε την χρησιμοποίηση της ηλεκτρικής καρέκλας, σαν έναν ανθρωπιστικό τρόπο εκτέλεσης. Οι δικηγόροι του, προσπαθώντας να του σώσουν την ζωή, άσκησαν έφεση, επικαλούμενοι την 8η και τη 14η τροπολογία του Αμερικανικού συντάγματος, οι οποίες απαγόρευαν βάναυσες και ασυνήθιστες μεθόδους εκτέλεσης. Ωστόσο η έφεση απορρίφθηκε (9 οκτωβρίου του 1889), και η εκτέλεση ορίστηκε για τις 6 Αυγούστου του 1890.

Του δίνουν να φορέσει ένα κουστούμι και μια γραβάτα, ενώ λίγο αργότερα, τον οδηγούν σε ένα κελί, όπου εκεί λαμβάνει το τελευταίο του γεύμα. Μιάμιση ώρα αργότερα (06:38) και αφού πραγματοποιεί μια σύντομη προσευχή, του ξυρίζουν το κεφάλι και τον οδηγούν στο δωμάτιο της εκτέλεσης, που βρίσκονταν στο υπόγειο της φυλακής όπου κρατούνταν. Μέσα στο δωμάτιο της εκτέλεσης, βρίσκονταν 17 μάρτυρες, οι περισσότεροι απο τους οποίους ήταν γιατροί αλλά και μερικοί επιστήμονες και τεχνικοί. Μόλις ο Kemmler αντικρύζει την ηλεκτρική καρέκλα (που του φάνηκε πολύ περίεργη, καθώς δεν γνώριζε κάν τι ήταν αυτό), ψιθύρισε: Κύριοι, σας εύχομαι καλή τύχη. Είμαι σίγουρος, πως θα την έχετε και είμαι έτοιμος. Όλα ήταν έτοιμα, για την πρώτη εκτέλεση της ιστορίας, με ηλεκτρική καρέκλα. Στην συνέχεια, ο Kemmler έβγαλε το σακάκι και την γραβάτα του, και έκατσε στην "Γριά σπίθα".

Τα ηλεκτρόδια κεφαλής και πλάτης της πρώτης ηλεκτρικής καρέκλας, αποτελούνταν από ένα ξύλινο δίσκο, στο κέντρο του οποίου ήταν τοποθετημένη μια κυκλική μεταλλική πλάκα, καλυμμένη με σφουγγάρι, το οποίο ήταν εμβαπτισμένο σε άλμη (αλάτι) για καλύτερη αγωγιμότητα. Η λειτουργία της, είχε δοκιμαστεί μια ημέρα νωρίτερα, όταν σκότωσαν ένα άλογο, που το είχαν τοποθετήσει δίπλα στην καρέκλα και το είχαν συνδέσει με τα ηλεκτρόδια. Η καρέκλα λειτουργούσε "περίφημα" και ήταν έτοιμη να δεχτεί το πρώτο της θύμα.

Μόλις ο Kemmler έκατσε στην καρέκλα, έδειχνε ήρεμος, ενώ δεν φαίνονταν να έχει πανικοβληθεί απο την διαδικασία. Ωστόσο, λίγο αργότερα τον ξανασήκωσαν, έτσι ώστε να του τρυπήσουν το πουκάμισό στο ύψος του στήθους, και να του τοποθετήσουν ένα πρόσθετο ηλεκτρόδιο. Στην συνέχεια, τον ανάγκασαν να κάτσει ξανά και τον έδεσαν με δερμάτινα λουριά, γύρω από τους βραχίονες, τα πόδια και το στήθος. Το ηλεκτρόδιο της κεφαλής, εφαρμόστηκε στο κεφάλι του και ένα μαύρο ύφασμα, του κάλυψε το πρόσωπο. Μόλις ο υπεύθυνος της εκτέλεσης του τοποθετούσε το πανί στο πρόσωπο, ο Kemmler, γύρισε και του είπε: "Hρέμησε και κάντο σωστά. Δεν βιάζομαι", για να του απαντήσει ο υπεύθυνος της εκτέλεσης: "Αντίο William". Λίγες στιγμές αργότερα, θα διέταζε την έναρξη της εκτέλεσης.

Μετά απο μερικά δευτερόλεπτα, ο υπεύθυνος της εκτέλεσης, έκανε σήμα στον εκτελεστή, να κατεβάσει τον διακόπτη, έτσι ώστε να διαπεράσει με ρεύμα το κορμί του Kemmler. Η γεννήτρια ηλεκτρισμού έστειλε 1000 volt ηλεκτρικού ρεύματος να διαπεράσουν το κορμί του, το οποίο μετά από μερικά δευτερόλεπτα έγινε άκαμπτο. Παρέμεινε έτσι για άλλα 17 δευτερόλεπτα και στην συνέχεια η παροχή ρεύματος διακόπηκε και το κορμί του φάνηκε να χαλαρώνει. Οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατο του αλλά ύστερα από μισό λεπτό παρατηρήθηκαν κάποιες σπασμωδικές κινήσεις στο στήθος του οι οποίες φανέρωναν πως ανέπνεε και δεν είχε πεθάνει.

Ο υπεύθυνος της εκτέλεσης, διέταξε μια δεύτερη ηλεκτροδότηση, αυτήν την φορά με ισχύ 2000 βόλτ. Η δεύτερη ηλεκτροδότηση, διήρκεσε 70 δευτερόλεπτα, και είχε σαν αποτέλεσμα να σχιστούν οι φλεβες κάτω απο το δέρμα του Kemmler, ενώ λίγο αργότερα, ατμός και στην συνέχεια καπνός, φάνηκαν να βγαίνουν από το ηλεκτρόδιο της πλάτης, γεμίζοντας ταυτόχρονα το θάλαμο με τη χαρακτηριστική μυρωδιά της καμένης σάρκας. Ωστόσο, πολλοί μάρτυρες, βλέποντας τις φλέβες να σχίζονται και να αιμορραγούν, νόμιζαν πως το σώμα είχε αρπάξει φωτιά, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν συνέβη.


O Kemmler είχε σίγουρα πεθάνει. Ωστόσο, δεν εντυπωσιάστηκαν όλοι από τον ανθρωπισμό της νέας μεθόδου εκτέλεσης. Αργότερα, ένας απο τους γιατρούς που παρευρέθηκε στην εκτέλεση ως μάρτυρας, έδωσε συνέντευξη στους "New York Times", λέγοντας πως η εκτέλεση ήταν μια τρομακτική τσαπατσουλιά, και ο Kemmler κυριολεκτικά ψήθηκε μέχρι θανάτου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρώτος άνθρωπος που έκατσε στην ηλεκτρική καρέκλα
4/ 5
Oleh